25 kwietnia odbyło się kolejne spotkanie rodziców z grupy „ZwykliNieZwykli”, podczas którego omawiano zdrowe żywienie dziecka i rodzica. Panie Adrianna Kokot i Sylwia Kropa - dietetycy kliniczni omawiały dietę 3 x „bez”, polegającą na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających: gluten, kazeinę oraz cukier. Podczas spotkania Panie wyjaśniały dlaczego należy usunąć je z diety. Jak pokazują licznie badania zastosowanie diety bezglutenowej oraz bezkazeinowej przynosi kliniczną poprawę u chorych.
Warto, wybierając produkty dla dzieci korzystać z aplikacji do rozpoznawania dobrych składów żywności. Podczas warsztatów omawiano konkretne przykłady produktów spożywczych, w tym popularnych artykułów, które pojawiają się w pudełkach śniadaniowych dla dzieci, np.: woda smakowa, izotoniki, czy nawet jogurty.
Zwracano uwagę na to, że oprócz diety warto skorzystać również z porad psychodietetyka. Podkreślano, jak ważne i istotne jest wprowadzenie już od najmłodszych lat prawidłowych nawyków żywieniowych, ale także edukacja rodziców w temacie żywienia.
Polecenia:
Film – „Cały ten cukier”
Książka - „Dieta dla mózgu” dr Joanna Podgórska